Hiroshi Nohara – Världens kändaste städare?

Det är extremt hård konkurrens bland städföretagen i Sverige och de gör allt för att synas mest och få kunderna att just välja dem. Trots hård marknadsföring var det inte ett städföretag som fick mest uppmärksamhet 2011 inom kategorin ”städning”. Det var inte ens en person från Sverige som fick mest medial uppmärksamhet utan en japansk städare.

Iroshi Nohara (1967) började med att jobba med kontorsstädning direkt efter att han gått ut skolan. Ett jobb som han kanske trivdes med i början men efter flera år av att städa kontor i huvudstaden fick han nog och ville vidare. Målet blev lite oväntat flygplatsen i Benito Juarez (Mexico).

Man kanske hade förväntat sig något annat av städaren från Tokyo. Var han less på städning vore inte en flygplats det mest lämpliga valet. På småtimmarna är det nämligen inte många andra vakna på en flygplats än just städpersonalen.

För det var inte så att han bara skulle besöka flygplatsen under en kort tid. Från och med i början av september 2008 var denna flygplats hans boendeort. Under fyra månader sov han på de ställen som erbjöds och ”höll rent” efter de som lämnade kvar mat.

Det tog några dagar innan folk insåg att mannen hade som avsikt att stanna kvar på flygplatsen men när det visade sig var pressen snabbt framme för att göra intervjuer. Här fanns alltså chansen att göra reklam för det städföretag som han tidigare jobbade på. Något som de säkerligen kunnat betala honom bra för med tanke på det medialt stora uppmärksamheten han fick.

Men Nohara hade inte något intresse av att göra reklam. Han hade inte ens intresse för att prata med journalisterna så det var få som fick hans uppmärksamhet. Konsekvent vägrade han berätta varför han bodde på flygplatsen. Det enda som han sa angående den frågan var att orsaken inte var att han hade något emot sitt gamla jobb som städare.

Precis innan nyår, 29 december, flyttade han ut från flygplatsen. Han bosatte sig då i Mexico City tillsammans med sin blivande fru. Hans tid i rampljuset var över men berättelsen om världens mest kända städare lever kvar. Inte minst på den flygplatsen.