Jennie-Ellen – Skodesignern som blivit känd för eget märke

Skodesignern Jennie-Ellen är en av de få som vågat ta steget till att vara designer åt sitt eget märke. Men hon har inte bara vågat tagit steget – hon har även lyckats med det riktigt bra. Detta även om vägen dit inte var spikrak och självklar.

Jennie-Ellen tog sina första steg till att bli designer på Tillskäraakademin samt Nordisk Designskola i Borås. Att hon skulle gå en designutbildning var självklart men att det skulle bli skor som hon landade på var inte lika självklart. Det var något som sakta men säkert växte fram under utbildningens lopp.  Hennes inriktning på utbildningen var i första hand på kläder men under det sista året gjorde hon valet att rikta in sig mot skor. Sedan var hon fast och ville bara arbeta vidare med skor i alla möjliga och omöjliga former.

Det dröjde inte länge, efter avslutad utbildning, till att hon fick jobb på skoföretaget Scorett. Därifrån tog hon sedan steget till onlineföretaget Nelly och fick designa skor åt det företaget i två år. I en intervju med Devote.se berättar Jennie-Ellen att tiden på Nelly var mycket lärorik och som en ”skola” för henne. En skola som fick henne att våga utvecklas som designer på flera plan.

Men drömmen fanns ändå att starta eget och stå på egna ben (fötter). En dröm som hon burit med sig sedan början av hennes karriär och när hon till slut såg möjligheten var hon inte sen att ta den. Enligt henne är den absolut största fördelen att hon känner sig totalt kreativ fri. Det finns inga begränsningar, förutom de som hon själv sätter upp förstås.

Det som avgjorde att hon kunde starta eget var, förutom en bra kollektion, att hon hade mängder av kontakter sedan tiden på Scorett och Nelly. Utan dem hade steget varit omöjligt. Detta är något som även andra designers kan bära med sig. Tiden hos företag är inte bara lärande. Det är en tid att bygga kontakter till den dagen man kan starta eget.

Framgångarna för Jennie-Ellens skor lät inte vänta på sig. Snabbt efter lanseringen av hennes kollektion lyftes de fram av modebloggare och modetidningar. Ett måste för att kunna slå igenom då marknadsföring av egna produkter är enormt dyrt och tidskrävande.

Än så länge är hon ändå en liten doldis inom skobranschen – men med denna fart framåt är hon snart en av de mest omtalade.