Jennifer Lawrence – en sann förebild

Hälsostress är ett av den senaste tidens mest använda ord. Var man än vänder sig ser man tips på hur man ska träna och äta för att nå ner till vår tids idealvikt- vilket ligger på typ tre kilo. Män som kvinnor- alla känner en press på sig att vara som de som är på film. Men är det realistiskt- tittar man till exempel på kvinnorna i de flesta hollywoodproducerade filmer så är de väldigt, om inte alldeles för smala för deras hälsas bästa. Vi vet att det inte är hälsosamt men ändå vill vi se ut som filmstjärnorna.

Skönhet på hennes villkor

Det är därför så skönt, som en frisk vind i het öken, när Jennifer Lawrence, stjärnan i bland annat filmen Hunger Games, officiellt gör det klart att hon aldrig tänker svälta sig för en roll. Gång på gång har hon citerats när hon står på sig för den pressens som kvinnor i hollywood utsätts för när det gäller vikt. Helt enkelt tycker hon inte att hon behöver gå ner i vikt. Vilket på alla sätt och vis stämmer. Hon ser bra och hälsosam ut men det är inte poängen. Poängen är att hon själv faktiskt bestämmer vilken vikt hon vill ha. Det är budskapet hon förmedlar.

Filmbolagen pressar till svält

Det finns nog en rädsla bland många skådespelare att stöta sig med filmbolagen när det gäller deras kroppar. Filmbolag kräver ofta någon slags förändring inför en roll både av män och kvinnor. Skillnaden är dock att när till exempel Christian Bale svälte sig för rollen i filmen maskinsten blev han kritikerrosad och hyllad för den uppoffring han gjorde medan kvinnor hela tiden tvingar sig ner i vikt för roller. Jennifer Lawrence har dock mod att gå mot gängse normer och har samtidigt både blivit kritikerhyllad, som för sin roll i Silver Linings Playbook och fått uppleva kassasucéer med Hunger Games filmerna.

Sätta en ny standard

Det är ett val som varje människa i media och underhållningsbranschen kan göra. Välja att vara en förebild genom att följa sin egen väg eller att mata dem dåliga normerna som existerar. Tänk om fler följer Jennifers exempel och står upp mot skeva kroppsideal. Kanske vi skulle kunna se ord som hälsostress dyka upp i framtiden.