Kanye West: En av de allra största producenterna

Kanye Omari West är framförallt känd som musikproducent men har även producerat film och jobbat som modedesigner. Redan som 19-åring var West med och producerade sitt första album. Det var rapparen Grav´s debutalbum Down to Earth (1996) där West var med i produktonen av åtta av låtarna på albumet. Det skulle sedan visa sig att detta blev den enda skiva som Grav skulle släppa vilket kanske berodde på det svala mottagande som den fick vid lanseringen. Men West hade fått smak på musikproduktion och fortsatte att hjälpa både mindre och större artister. Hans första stora steg till att bli en världskänd producent tog han när han fick arbeta med Jay-Z´s album The Blueprint (2000) som fick mycket god kritik.

Därefter var han med  i produktonen av hitlåtar till de riktigt stora artisterna Alicia Keys, Ludacris, och Janet Jackson Sitt första egna album, The College Dropout, släpptes 2004 och under de kommande sex åren släppte han ytterligare fyra album. Alla dessa fem har sålts i platina varav sex låtar har sålts i 3 miljoner exemplar i download. Med över 30 miljoner digitala sålda låtar är han den person genom tiderna som sålt mest musik digitalt.

Musik och Modekungen

På våren 2006 lanserade Kanye West en egen klädkollektion som till stor del var framtagen av honom själv. Tanken var att kollektionen skulle lanseraras under fyra år men projektet ställdes in redan 2009.  Samma år startade han istället ett samarbete med skoföretaget Nike där han skulle få lansera sig egen sko – Air Yeezys. Men det var inte bara Nike han samarbetade med utan utformade även skor för Bape och Giuseppe Zanotti. Ett nytt försök att lansera en klädkollektion togs 2011 då en kvinnlig kollektion presenterades på Paris Fashion Week. Mottagandet var väldigt delat med både kraftig kritik till starkt beröm. Året efter lanserades en ny kollektion som kritikerna tog emot betydligt bättre.