Shia Le Beouf – piratkopierare eller konstnär?

Han förutspåddes en lysande karriär och efter att han landade drömrollen som Indiana Jones son trodde många att hans stjärnstatus var för evigt beseglad men nu är Shia Le Bouf ifrågasatt av en hel yrkeskår. Var gick det snett? Vilka val gjorde Le Beouf för att hamna där?

Lysande utsikter

Shia le Bouf slog igenom med buller och bång i och med transformer filmerna. En sommaraction- följetong bestående av tre filmer om utomjordiska superrobotar som blev en enorm kassasuccé. Han följde upp succén på klassiskt Hollywood manér då han 2008 under inspelningen av Transformers körde full och krockade med en bil i Los Angeles. Kanske var det där och då som sprickorna började synas i Le Beofs fasad. Han hade samma år hade ledande roller i två av de största filmerna, Indiana Jones and The Crystal Of the Skulls och Transformers och kanske var pressen för stor. Shia Le Beouf är en talangfull skådespelare men verkar ha bekymmer med berömmelsen. Det verkar som att han själv inte vill vara en actionhjälte utan vill hellre bli tagen som en seriös artist.

Personlig utveckling- eller personlig kris?

Efter att ha gjort lite andra karriärsval som att regissera ett par lyckade rapvideos får han blodad tand och producerar en kortfilm som inom kort anklagades för att vaa ett plagiat. Shia tar även upp teckningspennan och producerar tre tekande historier i serieformat som alla blir anklagade för att vara plagiat. Det är i samband med det som herr Le Beouf påbörjar något slags installationskonstverk eller om det är ett sammanbrott. På premiären av nyphomaniac av Lars Von Trier i Berlin uppträder Shia konstigt bland annat bär han en brun papperspåse på huvudet med texten I´m not famous anymore.

Konst eller bara konstigt

Efter Berlin håller Le Beouf en performance i Los Angeles som han kallar #IAMSORRY. En föreställning som går ut på att han sitter i ett rum med den bruna papperspåsen på huvudet och möter publiken en och en i ett mörkt rum. Detta skulle kanske kunna vara ett svar på vad som försiggår med Shia. Kanske han är ledsen över sina plagiat han gjort kanske är dem en del av en större plagiat-preformence-grej. Kanske har han på riktigt kännt att kändislivet inte är för honom. Föreställningen blev även den anklagad för att vara ett plagiat. Hela händelseförloppet påminner dessutom om skådespelaren Joaquin Phoenix år som rappare som visade sig vara en stor roll han spelade för en fakedokumentär.

Nästa projekt- en film?

Om Shia Le Beouf är ett konstärligt geni som genom sina olika plagiat håller upp en spegel på samtidens återanvändning och efterapning eller om han gjorde ett plagiat som han sedan försöker släta över med en störtflod av kopior kan vi inte veta. Vad vi vet är att han har varit på tapeten och varit mer exponerad nu än på länge. Kanske var det bara ett publicitetstrick, i en tid där man måste skrika rätt högt för att göra sig hörd. Vi får se vad Shias nästa projekt blir. Kanske en film om konstnär som kopierar sig fram och sen gör en film om sig själv.